Nykyaikaista demokratiaa
”DemocracyOS pähkinänkuoressa: poliitikon päätöksiä ohjaa äänestäjien DemocracyOS-palvelussa tekemät päätökset.”
Olen innoissani. Tämän tietää siitä, että päästelen eläimellisiä vingahduksia ja apinamaisesti hipsuttelen olkapäitäni sormillani nopeaan tahtiin samalla jännittäen kehoni lihaksia. Olen miettinyt, mistähän tässä on kyse. Kuinkahan moni on vuosien varrella kiinnittänyt huomiota tähän ominaispiirteeseeni? No nyt ainakin muutama lisää tietää tästä.
Olen innoissani, koska ahdistukseni politiikkaan kohtaan juuri väheni ja toivo lisääntyi. Ystäväni kertoi minulle muutama kuukausi sitten uudesta palvelusta nimeltä DemocracyOS. Democracyos.org sivuston mukaan projekti on lähtöisin Argentiinan pääkaupungista Buenos Airesista, jonka metropolialueella eli 2010 Wikipedian mukaan 13,4 miljoonaa ihmistä. Huhtikuussa 2012 ryhmä aktivisteja, yrittäjiä, hakkereita ja opiskelijoita pohtimaan yksinkertaista kysymystä ”Mitä on demokratia internet-aikakaudella?”.
”Many of the so-called modern democracies still run the same way they did almost two centuries ago: as citizens we only get to interact with the political system once every couple of years. ” DemocracyOS.org
”Moni niin sanotuista moderneista demokratioista toimivat vieläkin samalla tavalla kuin melkein 200 vuotta sitten: kansalaisina meidän annetaan vaikuttaa poliittiseen järjestelmään ainoastaan muutaman vuoden välein.” Suomennos: Erkka Kulmala
Tyytymättömiä nykyiseen päätöksentekojärjestelmään ryhmä alkoi etsimään luotettavaa tapaa hakkeroida sitä. He loivat avoimeen lähdekoodiin perustuvan ja ilmaisen ohjelmiston, jonka helpon käyttöliittymän kautta kansalaiset voivat saada tietoa, keskustella ja äänestää jokaisesta puoluekokouksessa esitetystä asiasta. Olen kiinnostunut yhteisistä asioista ja siihen liittyvästä päätöksenteosta. Silti en ole käyttänyt äänioikeuttani, koska en ole kokenut sen tekevän muutosta. En ole halunnut osoittaa tukeani nykyiselle järjestelmälle enkä ole yksin. Viime kunnallisvaaleissa turkulaisista 151 163 äänioikeutetusta vain 83 671 käytti äänioikeuttaan.
Melkein puolet jätti äänestämättä äänestysprosentin ollessa 55,6 %. On selvää, ettei näin voi jatkua. Meidän on löydettävä tapa vaikuttaa, joka innostaa useammat käyttämään äänioikeuttaan.
Olen skeptinen. DemocracyOS on vasta taipaleensa alkuvaiheessa. Itselläni ei ole vielä syytä luottaa järjestelmän toimivuuteen, mutta haluan ottaa siitä selvää. Englantia ymmärtävä voi katsoa Pia Mancini TED-talkin aiheesta ”How to upgrade democracy for the Internet era”. Pia Mancini ollut perustamassa DemocracyOS-palvelun lisäksi argenttiinalaista poliittista puoluetta nimeltä Net Party. Se sai 21 000 ääntä Buenos Airesin paikallisvaaleissa elokuussa 2013, vain 5 kuukautta puolueen perustamisen jälkeen.
”Her political goal is to make a ”democracy of the 21st century” that would result in greater impact of citizens in politics, notably through new technologies, with the Internet as the main element.”” Wikipedia – Pia Manchini
”Hänen poliittinen tavoitteensa on tehdä ”2000-luvun demokratiaa”, joka lisää kansalaisten poliittista vaikuttamista huomattavasti uusien teknologioiden avulla, internet pääosassa.” Suomennos: Erkka Kulmala
Tein Google haun sanalla democracyos. Suomen kielellä ei löytynyt yhtään sivustoa aiheesta. Nostin asian esille Piraattipuolueen facebook-sivulla ja asia tuntui olevan uusi ainakin puolueen varapuheenjohtajalle. Olen jotenkin ylpeä tuodessani jotain ainakin kohtuullisen uutta ja mahdollisesti mullistavaa Suomi-yhteisömme tietoisuuteen. Seuraava ajatus päässäni kyseenalaistaa edellisen. Onko tämä muka joku kilpailu? Ei kuulosta hyvältä lähtökohdalta mihinkään toimintaan.
Seuraavaksi toivon saavani luettua Net Party puolueesta kirjoitetun How to make a Net Party -dokumentin, jossa ilmeisesti kerrotaan puolueen perustamisprosessista. Voit ladata sen tästä Jos olet kiinnostunut aiheesta, otathan minuun yhteyttä niin tehdään se yhdessä.